понедељак, 2. јун 2014.

BOWEN TEHNIKA VAS EFIKASNO OSLOBAĐA POSLEDICA DELOVANJA STRESA

Koje su posledice dugotrajne izloženosti stresu?

Stres je postao deo našeg svakodnevnog života i postalo je vrlo teško izbegavati stresne situacije.

Ubrzan tempo života i brojne obaveze koje treba završiti, dovode do stalnog prisustva teskobe i napetosti. Sve veći broj ljudi loše spava, budi se uznemiren, dolazi na posao umoran, vraća se kući u stanju napetosti. Za razliku od naših predaka, čiji je stres bio pre svega telesne-fizičke prirode, stres 21. veka je uglavnom mentalni i emocionalni.
Naš organizam poseduje fiziološki alarm koji se uključuje kad god se nađemo u opasnosti. Emocionalni ili fizički faktori koji prouzrokuju povrede, bol, osećaj gubitka ili različite opasnosti, dovode do brojnih biohemijskih reakcija u organizmu, a naročito u nervnom i endokrinom sistemu. Zapravo, kada se nađemo pod stresom, adrenalin koji oslobađaju nadbubrežne žlezde, ubrzava rad srca, povećava krvni pritisak, ubrzava disanje i povećava nivo šećera u krvi. Sve ove reakcije obezbeđuju bolju oksigenaciju (snabdevenost kiseonikom) krvi koja dolazi u mišiće, kako bi se ili upustili u borbu u pretećoj situaciji ili kako bi pobegli što je brže moguće. Ova reakcija je poznata kao odgovor simpatičkog nervnog sistema (Bori se ili Beži). Kada je pretnja prevaziđena ili uklonjena, umirujući uticaj parasimpatičkog odgovora vraća telo nazad u ravnotežu (Opušteno stanje). Stres u malim dozama, može biti koristan, jer pokreće organizam na akciju, ali ako se organizam dugo nalazi pod stalnim i jakim stresom, to ima negativne posledice na mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. 


Na koje sve probleme vezane za delovanje stresa deluje Bowen tehnika?

Bowen je prvenstveno relaksaciona tehnika koja veoma efikasno deluje na popuštanje mišićne tenzije i redukuje nivo i telesnog i psihološkog, odnosno, emocionalnog stresa. Ona kao nežna neuro-mišićna tehnika resetuje nervni sistem i pomaže da se povrate mir i duboka relaksacija u celom telu. Stres dovodi do naglih promena raspoloženja i utiče na nivo energije, dovodi do nesanice i umora, delovanjem na imuni sistem utiče na smanjenje odbrambenih snaga organizma, pa lako dolazi do pojave infekcija i prehlada. Kao posledica povećane psihičke napetosti dolazi do razvoja uznemirenosti, razdražljivosti, straha, anksioznosti, pojave sindroma hroničnog umora, itd. Kod takvih osoba Bowen tehnika utiče na značajno smanjenje bolova i napetosti u mišićima (posebno u predelu kičme i ramena), osobe osećaju da su fleksibilnije, poboljšava im se kvalitet sna i imaju mnogo više energije u danima posle tretmana. Posebno je značajno to što dugotrajni ili intenzvni stres povećava rizik od pojave moždanog udara i infarkta miokarda, i što može da dovede do ozbiljnog narušavanja zdravlja. Bowen je idealna terapija koja može na sasvim prirodan i bezbedan način da pomogne osobama da se oslobode negativnih posledica stresa, da značajno poboljšaju kvalitet života.



Šta se dešava tokom Bowen tretmana i kako se smanjuju simptomi delovanja stresa?

Primenom laganih rolajućih pokreta, impulsi koji se stvaraju reorganizuju (preoblikuju) disfunkcionalne obrasce napetosti u telu. Veoma često u regiji izvedenog pokreta pacijenti prijavljuju da osećaju peckanje, trnjenje, strujanje ili imaju osećaj toplote, i kako oni kažu: ‘osećaju da se nešto dešava’. Pored toga što Bowen pokreti dovode do relaksacije mišića i fascija, disanje postaje dublje i sporije, usporava se brzina srčanog rada, poboljšan je dotok krvi u tkiva i povećava se eliminacija otpadnih produkata metabolizma preko limfnog sistema. Predominacija simpatičkog nervnog sistema prestaje i dominaciju pruzima parasimpatikus - pacijent progresivno postaje opušten u kratkom vremenskom periodu tokom tretmana, po pravilu postaje čujna crevna peristaltika, pacijenti osećaju duboku relaksiranost i često zadremaju, što su sve znaci dominacije parasimpatikusa. Nadbubrežne žlezde smanjuju nivo lučenja adrenalina i kortizola što je signal za mozak i za ostale endokrine žlezde da počnu da se vraćaju u stanje ravnoteže. Delovanje Bowen tretmana može biti prilično duboko i može trajati mnogo duže nego nakon primene drugih manuelnih tehnika koje se koriste za prevenciju štetnog delovanja stresa. Mnogim klijentima je za oporavak potrebno 3-5 tretmana na svakih nedelju dana, a zatim nastave sa tretmanima održavanja (podešavanja), kada osete da im se vraćaju simptomi delovanja stresa.




NAPOMENA:
Bowen Terapeutska Tehnika nije zamena za medicinske metode dijagnostike i terapije. Informacije koje možete naći na ovom blogu su za vašu informaciju i njihova namena nije da zamene uputstva vašeg lekara. Ukoliko imate neke dileme o svom zdravstvenom stanju potražite savet od svog lekara.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *