понедељак, 2. јун 2014.

BOWEN TEHNIKA MOŽE DA POMOGNE KOD NEPLODNOSTI I U TRUDNOĆI

Primena Bowen tehnike kod parova sa problemom neplodnosti pomogla je da se u svetu rodi veliki broj tzv.“Bowen beba”. Naravno, i kod nas ih ima sve više. Do nemogućnosti prirodnog začeća može da dođe iz različitih razloga. Problem može da se javi kod jednog ili oba partnera, a često ne postoji ni jedan medicinski problem a do trudnoće ipak ne dolazi. Bowen tretmani mogu da se primene kao podrška začeću jer balansiranjem funkcija reproduktivnog i hormonalnog sistema pomažu partnerima da postignu optimalno fizičko i emotivno stanje. Primena pripremnih Bowen tretmana pomaže da se organizam buduće mame pripremi za začeće, da se reguliše menstrualni ciklus i indukuje redovna ovulacija. 




Poželjno je da se tretira i partner kako bi se i njegov organizam doveo u stanje balansa. Tokom primene pripremnih tretmana kod parova dolazi i do poboljšanja emocionalnog stanja jer su veoma često suočeni sa osećajem krivice, nemoći i depresije zbog dugogodišnjih neuspešnih pokušaja da dobiju bebu. Nakon toga primenjuje se protokol za neplodnost. 


Nekada se dešava da već u toku pripremnih Bowen tretmana dođe do začeća prirodnim putem. Bowen tretmani se primenjuju i kao priprema za vantelesnu oplodnju zajedno sa terapijom koju su budućoj mami prepisali lekari. Oni pomažu da terapija bolje i brže deluje, da se proizvede veći broj folikula koji u sebi sadrže zrelu jajnu ćeliju i kasnije nakon njenog oplođenja, pomažu da se embrion usadi u sluznicu materice. Bowen terapija je bezbedan, neinvazivan i finansijski veoma povoljan način da se značajno povećaju šanse za prirodno začeće ili se primenjuje kao pomoć kod vantelesne oplodnje. 


BOWEN TEHNIKA I TRUDNOĆA I POROĐAJ

Kičmeni stub i karlica, naročito pred kraj trudnoće, trpe veći pritisak i menja se postura buduće mame. Bowen tehnika može da pomogne u oslobađanju od rastućeg karličnog pritiska relaksacijom karlice, pomeranjem fetusa i smanjenjem pritiska na grlić materice. Smanjuje se bol u donjem delu leđa, a takođe, smanjuje se mogućnost pojave: varikoznih vena, hemoroida, opstipacije, oticanja nogu i pritiska na mokraćnu bešiku. Jedan od najvažnijih rezultata primene Bowen tretmana je optimalan položaj fetusa, koji se priprema za porođaj, posebno ako je fetus postavljen karlično. Ponekad je dovoljna samo jedna terapija u poslednjim nedeljama da se beba okrene i zauzme normalan položaj.


Tokom Bowen tretmana buduće mame često kažu kako mogu da osete pokrete bebe kao odgovor na terapiju. Nekima je potrebno 1-4 tretmana u toku trudnoće da se oslobode simptoma, dok je drugima potrebno više da bi održali optimalnu formu. Trudnice primećuju da imaju bolju koncentraciju, da se manje zamaraju i da imaju više energije.



Bowen tehnika je jedinstvena zato što može da se radi preko lagane odeće, dok buduća mama sedi, leži na boku ili stoji i time se osigurava njen komfor u svakom trenutku.

POROĐAJ

Bowen tretman, može da se primeni u toku samog porođaja (ukoliko za to postoje uslovi). On pomaže da se opuste mišići i ligamenti karlice, čime bebina glavica lakše ulazi u porođajni kanal i omogućava lakši i brži prirodni porođaj.
Takođe, pomaže u smanjenju bola usled kontrakcija, a u drugoj fazi porođaja stimuliše efikasnije kontrakcije materice. U postporođajnom periodu Bowen tretmani dovode do bržeg oporavka posle carskog reza i bržeg zarastanja rane od epiziotomije.

POSLE POROĐAJA

Primena Bowen terapije ubrzo nakon porođaja dovodi do vraćanja karlice u svoje prirodno stanje. Pored toga, postoje specijalni pokreti za stimulaciju laktacije i rešavanje problema smanjene ili prekomerne laktacije.


NAPOMENA:
Bowen Terapeutska Tehnika nije zamena za medicinske metode dijagnostike i terapije. Informacije koje možete naći na ovom blogu su za vašu informaciju i njihova namena nije da zamene uputstva vašeg lekara. Ukoliko imate neke dileme o svom zdravstvenom stanju potražite savet od svog lekara.

Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *