понедељак, 2. јун 2014.

BOWEN TEHNIKA POMAŽE KOD AKUTNIH PROBLEMA

Kod kojih akutnih stanja deluje Bowen tehnika?

Bowen kao holistička terapija povoljno deluje na brojna stanja i bolesti, a posebno brzo i efikasno deluje na rešavanje akutnih problema kao što su akutni bol i ukočenost bilo da je mišićno-skeletnog ili neurološkog porekla. Najčešće su u pitanju osobe sa bolovima i ograničenom pokretljivosti u predelu vrata, leđa, ramena, nogu, itd. To su stanja kao npr. sindrom bolnog - zamrznutog ramena, išijalgični bol, zatim različite vrste glavobolja, akutni migrenozni napadi, itd.
Pored toga, Bowen tehnika odlično deluje kod različitih vrsta povreda jer veoma brzo ublažava simptome kao što su bol, otok, ograničena pokretljivost zglobova. Ukoliko je povreda praćena krvavljenjem, primenom tzv. Bowen šok pokreta se veoma brzo smanjuje i zaustavlja krvavljenje.



Bowen tehnika efikasno deluje i kod različitih respiratornih infekcija (prehlada, rinitisa, sinuzita, bronhitisa), koje su praćene visokom temperaturom, kod akutnih digestivnih problema - zaustavlja povraćanje i dijareje, akutnih urinarnih infekcija, itd.
Pored toga, primena Bowen tehnike olakšava simptome i kod napada astme. Bowen terapeuti nauče pacijente da sami sebi urade pokret za astmu i tako olakšaju tegobe.
Takođe, šok pokreti, kada se primene kod pretrpljenog velikog straha (dete koje padne ili se uplaši, strah nakon nekog traumatičnog iskustva), dovode veoma brzo do smirivanja.
 


Bowen tehnika deluje efikasno kada dođe do povreda 

Kod akutnih povreda kao što su nagnječenja, uganuća, prelomi kostiju, koje su praćene pojavom otoka, jakim bolom, poremećajem funkcije odnosno ograničenom pokretljivošću UVEK je neophodno potražiti medicinsku pomoć odmah nakon povrede. Bowen tretman, kada su u pitanju povrede sme da se primeni nakon lekarskog pregleda kada smo sigurni da ne postoji fraktura kosti ili luksacija odnosno iščašenje zgloba.
Ukoliko se osoba javi neposredno nakon nastanka povrede, može, i poželjno je, da se uradi Bowen tretman jer su Bowen pokreti dovoljno nežni da mogu da se izvedu na bolnim povređenim delovima tela koji kod pacijenata ne izazivaju dodatnu traumu. Ako se Bowen tretman uradi sutradan ili nekoliko dana nakon povrede, dolazi do ubrzanja procesa reparacije i regeneracije tkiva, bol prolazi veoma brzo, otok se smanjuje mnogo brže i znatno se skraćuje vreme oporavka. Nakon povrede različiti mehanizmi deluju tako da imobilišu povređeni deo tela i na taj način  ga štite od daljeg povređivanja. Primenom Bowen tehnike zaštitna imobilizacija tkiva traje optimalno i praktično ne dozvoljavamo da se razviju kompenzatorni položaji povređenog dela tela koji često održavaju imobilizaciju tkiva dugo vremena nakon što je povreda izlečena. 


Kod akutnih stanja, često se dešava da dođe do smirivanja simptoma još u toku samog tretmana ili neposredno po njegovom završetku. Nekada je potrebno da prođe kraće vreme od nekoliko sati ili dana da se simptomi smire. Iz našeg iskustva u većini slučajeva kod akutnih problema je dovoljno 3 - 4 tretmana da se problem u potpunosti reši. Moramo da napomenemo da Bowen tehnika NIJE zamena za regularne medicinske preglede i tretmane, tako da ako postoje bilo kakve dileme o prirodi stanja pacijenta treba kontaktirati lekara.


NAPOMENA:
Bowen Terapeutska Tehnika nije zamena za medicinske metode dijagnostike i terapije. Informacije koje možete naći na ovom blogu su za vašu informaciju i njihova namena nije da zamene uputstva vašeg lekara. Ukoliko imate neke dileme o svom zdravstvenom stanju potražite savet od svog lekara.

Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *